Vážení a milí zákazníci, navštivte náš nově zprovozněný eshop zaměřený na domácí a vycházkovou obuv www.regaobuv.cz

Impregnování kožených bot vosky

Často řešíme dotazy týkající se ošetření kožené obuvi. Proto čtete tento článek, který by vám měl pomoci se v dané problematice orientovat. A nám by měl ušetřit čas věnovaný psaní jednotlivých odpovědí. 

Desetiletí nabízíme a prodáváme vosk Atsko Sno-Seal. Výhodou tohoto prostředku je, že kromě kvalitního impregnování ošetřené usně i vyživuje, udržuje je vláčné. Diskutuje se o tom, zda je voskování vhodné na obuv vybavenou membránou, například Gore-Tex®, Air Tex, Sympatex® a dalšími. Opravdu kromě jediného případu (cca v roce 1998) jsme se nesetkali s potížemi. Ke všemu to byl spíše problém s botami, kdy jeden z dílů svršku byl z méně kvalitní usně, tak řečené řidiny, a k tomu přepečlivý majitel pohor Hanwag. Takže, za nás, není důvod obávat se voskování obuvi. Sno-Seal působí přírodně, obsahuje včelí vosk, věříme, že si s přírodními materiály na kvalitních botách rozumí.

Další častou otázkou je četnost ošetřování bot. Samozřejmě platí jako u všeho jiného, kromě chození do přírody, všeho s mírou! Při standardním nasazení trekingové obuvi, ošetření tak třikrát do roka, určitě po sezóně v případě uskladnění, před nasazením do akce (dovolená, trek, vandr), při očekávaném mizerném počasí, před zimním nošením. Neplatí pro pracovní obuv, to je kapitola sama pro sebe. Kdy je mazání zapotřebí, lze vlastně snadno poznat, useň je vysušená jakoby šustí a ihned po kontaktu s mokrem se na ní tvoří tmavé skvrny. Impregnujte čistou a suchou obuv. U starších sportovních bot po ztrátě funkčnosti membrány lze četnost voskování zvýšit. Přesto však doporučujeme nanášet vždy tolik vosku, kolik materiál příjme, nervat to do něj pod tlakem. Impregnace by se měla vsáknout a neměla by vytvořit slupku na povrchu bot. Obuv lze po „nasnousílování“ tónovat barevnými krémy. Jak už jest psáno výše, vosk Atsko Sno-Seal kromě impregnace i zvláčňuje, tudíž prodlužuje životnost bot o měsíce, možná roky.

S voskováním je jediná zásadní potíž. Pokud se má ošetření trekingových bot, stejně jako čehokoliv jiného z kůže*, podařit, je potřeba, aby byla useň teplá. Současně delší kontakt vyšší teploty s obuví může napáchat nevratné škody. Proto při ohřívání bot velmi opatrně, působící teplota by neměla přesáhnout 40°C! O něco málo větší pracnost tohoto způsobu impregnování bot se jednoznačně vrací v tom, že obuv vydrží ošetřená déle než při používání tekutých impregnací - prostá přímá úměrnost.

*) běžná obuv z usní, čalounění, oblečení, rukavice, míče, sedla, postroje, řemeny

 

údržba turistické obuvi   |   impregnace na bázi vosku   |   Atsko Sno-Seal   |   nepromokavé voděodolné boty do přírody